Kroppsspråket i Sverige och Afghanistan

Idag håll jag min sista redovisning på svenska kursen som var min avslutande uppgift. Jag fick väldigt många bra komentarer både från mina klasskompisar och lärare.






Min presentation handlade om Kroppsspråk och jag jämförde kroppsspråket i både Sverige och mitt hemland Afghanistan.

Oftast brukar man använda kroppen för att förstärka eller förtydliga det vi säger, som kallas för kroppsspråk. Kroppsspråket är känd som det tysta men extremt avslöjande språket som vi använder i vardagen. Detta ger tex en uppfattning om hur vi mår till de som är omkring oss.

 
 
 
Kommunikation sker överallt och hela tiden. Vilket har en stor roll i vårt liv. Till kroppsspråk hör all kommunikation som är icke-verbal, dvs utan ljud eller läten. Tex vi använder händerna eller ansiktsuttryck när vi pratar med andra.

Forskarna hävdar att över 80% av vår kommunikation ger genom icke-verbal kommunikation.

Den icke-verbala kommunikationen sker på två sätt som är medvetet och omedvetet. Medvetna rörelser är de medvetna rörelser helt enkelt som tex, när vi pekar på nån elr nickar när någon pratar med dig och du tycker att du håller me hen. Den medvetna är mkt svårare eftersom man måste kunna kontrollera sitt kroppsspråk så som skådespel eller dans. Detta är de rörelser som man är omedvetna om.

 

 

 

 
 
Kroppsspråket delas in i fem olika delar:
 
  • Gester- hur vi använder våra händer och armar

  • Mimik- vad vi signalerar med våra ansikten

  • Kroppshållning- hur vi för oss(den säger mkt om själva personen tex om hen är glad elr lesen

  • Kroppslig närhet- hur nära andra människor man sitter och står.

  • Kroppskontakt- vem vi berör när, var, och hur
 
 
 
Vårt kroppsspråk skiljer sig åt på många sätt beroende på vad man har för religion, vilka traditioner och kultur eller vilken social tillhörighet man har. Varje land, varje kultur har sitt eget kroppsspråk.
 
 
 
Alla länder har olika kulturer, vilket är det svårt att tolka kroppsspråket på rätt sätt, eftersom det inte har samma betydelse inom alla länder. Tex i de muslimska länderna så som Afghanistan är man mer strikta med att inte andvända ögonkontakt eftersom det anses kränkande mot speciellt kvinnor. Ett annat ex på det är att man ska inte blinka, speciellet till det motsatta könet. När du pratar med nån i Afghanistan så är det bättre om du kollar ner istället att kolla rak på personens ögon, för vissa respekt eller att du lyssnar på hen.
Men i länder som Sverige kan ögonkontakt vara ett sätt att visa att man är interesserad. Och det är inte nåt fel om man blinkar till nån.

Handslag har också stor betydelse beroende på vilket land man är i. Är man i Sverige så är det vänligt att hälsa med ett handslag för att verka möttande. Men i Afghanistan är det inte lika uppskattat.

 
När det finns skillnader så finns det absolut likheter oxå. Jobbintervjun i både Sverige och Afghanistan är nästan likadant. I båda länder när man går på en jobbintervju så måste man visa sig lugn och självsäker och inte bara sitta o kolla runt omkring sig, leka me håret elr tugga tuggumi eftersom då kommer chasen att få jobbet blir mindre.
 
 
 
 Sluligen vill jag bara skriva väldigt kort, att med kroppen kan man alltid visa sina känslor och tankar. Man kan oxå medveten sända ut signaler om glädje eller oro. Sist men inte minst påverkas vår kroppsspråk av vår religion, kultur och var vi bor etc.
 
 
 

Tack för mig!

 

Kommentarer:

1 palestina:

bra jobbat och förklara

Kommentera här: