Om jag var en afghan eller svensk kille.....

 Vad spelar det för roll om man är kille eller tjej? Hur påverkas vårt liv av våra kön? Vilka krav och förväntningar har man på en kille och tjej i det svenska och afghanska samhället? Är det någon skillnad att vara en afghan eller svensk kille?

 
Om jag var en kille.......
 
Om jag var en kille i Afghanistan hade min födelsedag firats med en stor fest i min familj. Som kille ses jag som ett kapital, hög status och en investering för familjen. Till skillnad mot flickor som lämnar familjen och gifts bort i tidig ålder, hon blir alltså en kostnad för familjen. För att föräldrarna måste köpa möbler andra saker för hemmet när deras dotter blir bortgift och börjar sitt liv med sin make.

Jag skulle ha minst grundutbildning och kanske mera beroende på min familjs möjligheter. Pojkar i Afghanistan är viktiga, de har stora möjligheter och rättigheter men man har också stora förväntningar på dem. Jag skulle jobba hårt för att tjäna pengar för att hjälpa min familj och även spara till mitt bröllop.

 

Som flicka förväntas jag vara hemma och hjälpa till i hushållet och kanske inte ens få någon utbildning. Som kille skulle jag gå ut med vänner och röra mig fritt i samhället. Jag kan gå på cafe, bio och ägna mig åt fritidsaktiviteter som fotboll eller åka skateboard. Jag skulle ha varit en smart kille med bra jobb och bra lön eftersom jag kommer ifrån en liberal familj med bra ekonomi. Jag skulle säkert ha ägnat mig åt politik i någon form för att jag har ett intresse för demokrati och samhällsfrågor. Det kunde kanske ha varit svårt att gå in i politik eftersom jag tillhör en minoritet folkgrupp som motarbetas av regimen. Som pojke skulle jag säkert hitta vägar att komma mig fram i politiken, men som flicka så skulle det ha varit omöjligt.

Som pojke skulle jag själv bestämma vem jag vill gifta mig vilket också beror på att mina föräldrar är moderna. Men det  förväntas av mig att ta första steget när det gäller att fria.  Som flicka är jag mer utlämnad till mina föräldrars godtycke.

 

Som pojke skulle jag inte behöva ha speciella kläder som täcker hela kroppen som flickorna är tvingade till. För att min folkgrupp diskrimineras väldigt mycket så kanske jag tvingas att lämna landet och komma till Europa för ett bättre framtid och liv.




Om jag var en svensk pojke, så hade mina föräldrar firat på samma sätt som om de hade fått en flicka även om jag vet att många pappor pratar om att de helst vill ha son, mest för att få någon som liknar honom själv. Pojkar och flickor är lika här i Sverige men ändå så ger man ofta pojkar mer utrymme t.ex på  förskola och skola.

Som pojke skulle jag inte våga säga att jag vill ha dockor, samma gäller det för flickor som inte får eller vågar säga att de vill ha actionspel. För då blir vi retade av andra kompisar. Utan jag ska leka med lego eller data spel medan flickorna oftare leker med dockor. Det är helt okej om jag smutsar ner mig och bråkar, skriker, slåss eller är bullrig. Flickor uppmuntras mer att vara stillsamma och vara rädda om sina kläder.

Det är vanligt för mig att jag väljer ofta utbildning och jobb som handlar om teknik eller bygge. Men för tjejer är det vanligt att de väljer vårdyrken för att sköta om andra människor eller lär barn saker på skolor. Detta beror på att kvinnor är mer känsliga, har mer tålamod och är hjälpsamma. Enligt samhället passar dem för dessa jobb och att de kommer säkert klara sig bra. För att de måste också ha tid för att sköta hushållen. Vilket de flesta män också gör men inte lika mycket som en kvinna.

 

Men jag skulle ha gått på samma gymnasieprogram som jag gör nu. Jag skulle utbilda mig till advokat såsom jag önskar mig nu. Jag är mycket målinriktad så, som svensk pojke skulle jag säkert komma in på de bästa utbildningarna och klara mig bra. Men redan i förskolan så kan man se orättvisor. Förr hade killar bättre betyg än tjejer i matte och idrott. I dag har tjejerna kommit ifatt och har bättre betyg än killarna i de flesta ämnena även dessa två.. Kanske beror olikheterna på att tjejer och killar behandlas på olika sätt av sina lärare. Tjejer kan uppfattas som duktigare och mer skötsamma. Killar kan ses som stökiga och att de tar mycket plats. Tjejer är de som ofta pluggar vidare eftersom de har bra betyg i gymnasiet eller kanske även i grundskolan. Fast även om det är så att tjejerna har bättre betyg i skolan än killar, så är jag en sådan som tycker att skolan och utbildning är viktiga.



Så fort jag tjänar egna pengar så flyttar jag hemifrån, kanske t.o.m till Uppsala för att det förväntas inte  att jag behöver bo så nära min familj utan jag bor där jag hittar den bästa utbildningen.  När det gäller flickvän så har samhället inte någonting att säga till om utan hon och jag väljer själva. Föräldrarna kan tycka men kan inte påverka. Det är ganska vanlig att man hittar någon från sin egen samhällsgrupp, men för mig spelar det inget roll, det är hjärtat som får välja.

I vårt samhälle blir killar överskattade och tjejer blir underskattade. Därför lever ojämlikheterna kvar! Killarna har ett bättre position i samhället i framtiden, men en tjej blir mamma och förutom jobbet måste ha koll på barnet och ta ledig från jobbet när hon blir gravid. Men som pojke har jag ofta bättre lön än min kvinnliga kollega trots att vi har samma jobb.

<3

 

Är så glad och stolt att jag är en tjej. Har aldrig önskat mig att vara en kille.

<3