Vem är jag och vad definierar mig?Vad har format mig till den jag är idag?

Hej på er alla :)
 
Den här terminen har vi börjat läsa sociologi. Kursen verkar väldigt intressant.
I klassen så diskuterade vi om vilka faktorer det är som påverkar vår identitet, samt hur den formas.
Därför fick vi först skriva en text där vi skulle nämna de viktigaste påverkansfaktorer på vår identitet. Sedan skulle man redovisa de för en grupp.
Vi har även jobbat med hur ett samhälle formas. 
Vi pratade om att det är samhället som påverkar oss individer, och att vi individer har oxå en stor roll i hur samhället ser ut, mm.
 
Här nere är min presentation med korta beskrivningar på varje bild. :)
 
 
 
 

Vem är jag och vad definierar mig? Vad har format mig till den jag är idag?

 
Jo, Jag är den jag är idag tack vare min historia, mina erfarenheter och upplevelser.  
Min identitet har formats av olika faktorer. Jag kommer att skriva om några av de viktigaste faktorer som har påverkat mig mest utifrån socialisation som är en process i vårt liv. Den börjar i spädbarnsåldern och pågår hela livet.
 
 
 
 
 
Jag har framförallt påverkats av min primärgrupp alltså mina föräldrars normer och värderingar. Dom lärde mig ett språk att tala med andra, hur jag ska bete mig eller se på saker ting vid olika tillfällen. Dessutom så gav de mig motivation och råd om vilka vägar jag ska ta i mitt liv. Därför är de, den första och viktigaste socialisationagenterna som gjorde att jag lättare socialiserades i samhället.
 
 
 
 

Som jag nämnde ovan så har jag  påverkats av mina föräldrars normer och värderingar, alltså mina politiska och religiösa åsikter, dvs att jag är en muslim och ska vara som en muslim. För människor omkring mig så märks det tydlig utifrån min slöja.  

Mina politiska åsikter handlar om mina erfarenheter och vilka situationer jag har varit med. Min uppväxt i Afghanistan väckt ett intresse hos mig att hjälpa andra människor.....
.....
 
 
 
 
.............
......... Jag jobbar, går skolan och har skapat mig kontakter som jag ofta umgås med. Vilket hjälpte mig att fortare lära mig svenska språket och veta om det svenska samhället. I början var det lite svårt att socialiseras i ett nytt land med ett helt annat kultur och normer. Vissa saker tog lite tid att ändra på som var rutiner i mitt hemland men nu funkar det jättebra och jag känner att jag har kommit in i det nya samhälle
 
 
 
Jag har även formats av medier omkring mig dvs teritär socialisation. Där agenterna är internet, böcker, sociala medier, filmer och nyheter. Dessa gör att jag får en uppfattning om hur det är i andra delar av världen speciellt mitt hemland som jag inte har möjligheten att besöka.
Det viktigaste här i Sverige  är att man har tryck- och yttrandefrihet, därför brukar jag ofta skriva här, om vad jag vill utan att vara rädd för något.
 

Socialisation är en väldigt viktig begrepp i att definiera hur identiteten formas.

 
Den primära var viktig från dagen jag föddes och inte visste så mycket om min omgivning men när jag växte upp och kom in i samhället, då var det, den sekundära- och teritära socialisationer som var viktigast. Alltså i primär socialisation så förstod jag vem jag är (kön, kultur, religion, etnicetet, mål). Däremot i sekundär socialisation så förstod jag, vad jag vill bli eller hur jag vill vara t.ex. nå mina mål. I teritär socialisation så fick jag mer uppfattning om omvärlden.