Konfliktanalys om Syrien

 

Revolutionerna som var kampen mellan folket och den förtryckande regimen är grunden till att kriget i Syrien startades. Kriget har lett till en humanitär katastrof med en mängd dödsoffer. En del syrier är bakom Bashar Assads regering och stöttar honom, alltså regimvänliga men andra är regimfientliga som vill att han och hans regering avgår. Samtidigt är andra länder också inblandade i kriget på olika sidor.


Nuvarande presidenten Bashar Al- Assad tog makten år 2000 efter att hans far Hafez Al- Assad hade styrt landet i 30 år. En majoritet av befolkningen i landet består av sunni muslimer. Men Bashar själv tillhör den shia muslimska gruppen som är minoriteten i landet. Därför finns även religiösa spänningar i landet. Det hade varit politisk förtyck, korruption, media- censur och tortyr. Innan krigets början hade Syrien även upplevt en period med dålig klimat. Där folket var tvungna att flytta från landsbygden till städerna. När så många flyttade samtidigt så blev det lite kaos i landet. Det bildades kåkstäder med arbetslöshet, brist på vatten osv. Frustrationen över de dåliga förhållandena ledde till att vissa anslöt sig till extremism. Så även innan den arabiska våren var situationen orolig för folket.  


Allt började  15:e mars år  2011, där syrier deltog i fredliga demonstrationer för demokrati men det ledde till ett oerhört blodigt inbördeskrig. Demokratiupproren  hade sin början i Tunisen där en person satte eld på sig själv för att visa sin missnöje till staten. Detta nådde genom media till syriska folket.


Som sagt syriska folket hade fredliga protester från början. Befolkningens mål med protesterna var ett demokratisk land utan korruption.  Men regimen svarade med våld vilket ledde till att situationen utvecklades till ett blodigt inbördeskrig som ännu pågår. Folket gav inte upp utan läget blev ännu värre och hundratals civila dödades när regimen satte in stridsvagnar och armésoldater mot demonstranterna


Även om det var fortsatt våld från regimens sida, så fortsatte syrierna att demonstrera. Vissa regimkritiska soldater deserterade från armén och organiserade sig i den så kallade Fria syriska armén och inledde ett väpnat motstånd mot Assad. Våldet eskalerade under resten av året.


Den fria syriska armén var till en början den enda stora gruppen som var mot regimen men med tiden bildades andra rebellgrupper till följd av att man hade olika mål. Enligt säkerhetsplitik.se så finns det 1000 rebellgrupper i Syrien, bl.a IS, Jabhat al- Nusra (Syriska folkets stödfront) m.m.


Utländska aktörer har stor påverkan i landets konflikt. Iran, libanesiska Hizbollah och Ryssland är viktiga aktörer som stödjer Assad.  Iran har hjälpt regimen ekonomiskt och har tillsammans med Hizbollah skickat stridande soldater. Syrien har länge varit allierade med Iran och bägge regimer är shia muslimska, möjligtvis är därför Iran oroligt över att den sunni muslimska majoriteten tar makten i Syrien. Rysslands har länge haft en god relation med Syrien som har gett de inflytande i Mellanöstern. Dessutom så har båda gemensamma fiender dvs sunni muslimska grupper som Ryssland länge har bekämpat i Kaukasus. Ryssland utför för närvarande bombattacker i landet med syftet att bekämpa rebellgrupper vilket också drabbar den vanliga befolkningen.


USA har länge stöttat oppositionen genom ekonomisk och humanitär hjälp. Anledningen till att de är inblandade kan antingen vara att de vill att Syrien ska ha demokrati och frihet och därför är de emot diktatorn Assad. Men man kan också se det som att i fall Assad störtades så förlorar USA:s fiender Iran och Ryssland inflytande i Mellanöstern. På senare tid har USA varit orolig över att islamistiska rebellgrupper skulle ta makten i landet. Sedan sommaren 2014 så har USA fokuserat mest på IS snarare än den syriska regimen. USA har bombattacker i Syrien men endast riktade mot IS.


Sunnimuslimska länder såsom Saudiarabien, Qatar och Turkiet stödjer också oppositionen speciellt de sunnimuslimska rebellgruppernabåde politisk och med vapen. Flera av Gulfstaterna har anklagats för att ha finansierat till och med  IS. Dessa makhavarna i arabländer vill störta Assad eftersom han tillhör den shiamuslimska gruppen. Dessutom så skulle Saudiarabien få mer inflytande i Mellanöstern om Assad och hans regim störtades.


Konflikten i landet har lett till att 250 000 människor har dött och mer än häften av befolkningen har tvingats fly från sina hem. Dessutom så finns det stora brister på mat och vatten samt dålig tillgång till sjukvård och utbildning.

 
Som vi har sett i den här analysen så var det ingen slump att det blev krig i Syrien, då det var oroligheter i landet redan innan. Förhållandena i landet ledde till kriget. Andra länders inblandning har haft en stor betydelse i Syriens konflikt. Att vissa länder stödjer parter med vapen och pengar som gör att ingen ger upp utan gör så att kriget pågår fortfarande. Krig har inte alls bra konsekvenser utan det påverkar folket och landet negativ på kort och lång sikt. I dagsläget verkar konflikten vara svår att lösa.
 
 

Kommentera här: